Les administracions públiques gestionen moltes dades, que treballen per tenir ben identificades i supervisades, assegurant l’acompliment de les funcions de servei públic que li són pròpies, tot respectant la normativa vigent sobre privacitat, confidencialitat, seguretat, transparència, accés i reutilització de dades.
Però les administracions també treballen, cada vegada més, per gestionar aquestes dades adequadament i de forma sostenible amb l’objectiu d’afegir-hi valor i transformar-les en actius reals per la ciutadania i per les pròpies corporacions. Els darrers anys les organitzacions públiques ha anat assumint la visió que la informació és un bé d’interès comú, així com un valor estratègic que les situa en una posició de privilegi.
Gestionar aquests recursos d’informació de forma sistemàtica i intel·ligent no és sempre fàcil. Això implica, entre d’altres tasques tècniques, definir procediments d’avaluació i selecció de dades; planificar transferències a repositoris analítics; verificar repositoris segurs; aplicar vocabularis i estàndards controlats, així com llicències d’ús clares. També suposa prendre noves mesures organitzatives, definint protocols generals i específics, així com informar la ciutadania sobre l’existència de fonts i sobre els seus drets d’ús.