En el sector sociosanitari la incidència del Big Data és rellevant sobretot per la implantació de la Història Clínica Electrònica (EHR), per l’explosió de la genòmica, i pel fet que la majoria de dades que es generen són no estructurades.
Millorar l’atenció sociosanitària, avui dia, passa per realitzar anàlisis basades en tècniques d’estratificació i segmentació de la població segons els seus índexs de fragilitat, així com per anticipar necessitats dels professionals i dels propis pacients, repercutint en la qualitat del servei i reduint costos associats.
En aquest context poden aportar valor les dades relacionades amb els pacients, les malalties i els centres sanitaris obtinguts d’històries i proves clíniques; de dades epidemiològiques, nutricionals i genòmiques; de dispositius de telemedicina, i fins i tot de wearables. Analitzar aquesta informació, per exemple, contribueix a desenvolupar sistemes d’alerta intel·ligents, a innovar en teràpies, disposar d’anàlisis d’hiperfreqüentació, a optimitzar l’ús dels centres, unitats i equipaments, a optimitzar temps i recursos, a realitzar projeccions de necessitats i, en definitiva, a prendre decisions per a optimitzar la gestió dels serveis sociosanitaris.
En l’era del Big Data, existeixen importants desafiaments per gestionar, processar i extreure el valor de grans volums de dades diverses, així com per generar nou coneixement que ens permeti seguir avançant cap a una cura més preventiva, personalitzada i eficient.